неділя, 10 вересня 2017 р.

Різна корисна і цікава інформація для батьків щодо виховання дітей

Дитячі істерики - як правильно себе вести?

Фото - дитячі істерикиЄдиним бажанням батьків, чиї діти влаштовують істерики, часто буває втекти кудись подалі, щоб не чути нескінченного крику дитини. Це здається кращим способом впоратися зі спокусою все-таки застосувати тілесне покарання у відповідь на дитячі істерики, незважаючи на те, що сьогодні більшість батьків вважають це неприпустимим.Причини дитячих істерик
Прояви істерик у дітей бувають різними - від сліз і скарг до крику і застосування насильства до оточуючих людей (або предметів). Істерики однаково часто зустрічаються у хлопчиків і дівчаток, і особливо поширені серед дітей у віці від одного року до трьох років.
Оскільки у дітей буває дуже різний темперамент, в однієї дитини істерики можуть траплятися регулярно, в іншого, більш спокійного - дуже рідко. Вони є нормальною частиною розвитку маленької людини, і їх не обов'язково розглядати, як виключно негативне явище.
На відміну від дорослих, діти не володіють достатньою здатністю до самоконтролю. Уявіть, що ви намагаєтеся включити DVD-плейєр, у вас нічого не виходить, як би ви не старалися.
Це дуже дратує, і ви з великою ймовірністю почнете лаятися, кидати на підлогу інструкцію з експлуатації, грюкне дверима ... потім охолонете, знову візьметеся за плейер і, можливо, на цей раз все вийде. Це дорослий варіант істерики.
Маленькі діти намагаються підлаштувати навколишній світ під себе, під свої потребності- коли це у них не виходить, вони вдаються до єдиного, як їм здається, доступному інструменту - істериці.
Кілька основних причин дитячих істерик знайомі кожному з батьків: дитина може хотіти уваги, він втомився, голодний, або йому просто незручно (наприклад, через нову взуття). Крім цього, істерики часто є наслідком невдоволення дитини навколишнім світом - у випадках, коли вони не можуть отримати бажане.
Істерики стають особливо частим явищем на другому році життя, коли дитина вже багато що розуміє, але недостатньо добре каже - вони викликані саме його нездатністю правильно висловити свої думки.
Коли діти стають ще трохи старше, вони починають за допомогою істерик відстоювати свою незалежність і проявляти свою волю.
Як уникнути істерик
Перш за все потрібно переконатися в тому, що дитина не влаштовує істерики просто тому, що він не отримує достатньо уваги. Хоча дорослим може бути важко це зрозуміти, з точки зору дитини негативну увагу (реакція батьків на істерику) краще, ніж повна відсутність уваги.
Якщо дитині не вистачає уваги, він буде намагатися отримати його будь-якими способами, і істерика є одним з них. Щоб не допустити цього, знаходьте час, щоб поспілкуватися з дитиною, почитати йому книгу, хваліть його за хорошу поведінку.
Можна просто коментувати його дії - наприклад, коли він грає або ест- все це дає дитині зрозуміти, що про нього не забули, і бажання влаштувати істерику з'являється рідше.
  • Дозволяйте дитині контролювати своє життя - хоча б у деякій мірі. Наприклад, запитуйте його, чи хоче він почистити зуби до чи після того, як прийме ванну, чи буде він пити апельсиновий сік або яблучний, і так далі.
    Якщо запитаєте у схильного до істерик дитини, чи хоче він сік взагалі, швидше за все, він відповість негативно.
  • Відволікайте дитини.
    Він поки ще не можете утримувати увагу на об'єкті досить довго, і цим потрібно скористатися. Якщо ви помітили, що дитина чимось незадоволений і близький до істерики, запропонуйте йому зайнятися чимось іншим, щоб він відволікся від джерела невдоволення.
    Можна просто змінити обстановку, наприклад, перенести дитину в іншу кімнату - часто цього буває достатньо, щоб він заспокоївся.
  • Зважуйте всі прохання дитини.
    Якщо він просить щось, що ви можете дозволити, і що не представляє для нього небезпеки, постарайтеся виконати його бажання. Зрештою, якщо ви будете відмовляти йому у всьому, у його істерик будуть цілком вагомі причини.
  • Якщо дитина втомилася або недобре себе почуває, не пропонуйте йому прогулятися в магазин і не наполягайте, щоб він поїв. Втомлених дітей часто потрібно всього лише залишити на деякий час у спокої, щоб справа не дійшла до істерики.
Що робити, якщо істерика вже почалася
Найголовніша рекомендація для батьків у таких ситуаціях: не втрачайте контроль над собою. Якщо ви дасте волю своїм емоціям Емоції і культура: як розшифрувати емоційний код, ситуація лише погіршиться.
Тілесні покарання не допоможуть: так ви лише дасте дитині зрозуміти, що проблеми можна вирішувати, застосовуючи силу, а істерики від цього рідше не стануть.
Спробуйте зрозуміти, що відбувається. З істериками потрібно справлятися по-різному, залежно від того, в чому їх причина.
Наприклад, якщо дитину хтось образив, ймовірно, йому потрібно тільки ваше розраду.
Якщо істерика викликана вашим відмовою що-небудь давати чи купувати дитині, намагайтеся ігнорувати його плач і крики. Можна один раз пояснити дитині, чому ви відповіли на його прохання відмовою, але не розраховуйте, що він вас зрозуміє - принаймні, до тих пір, поки не заспокоїться.
Дайте йому поплакатись і продовжуйте займатися своїми справами, але не випускайте дитину з поля зору.
Ні в якому разі не давайте дитині бажане, тільки щоб припинити істерику - якщо зробити це, він буде і в майбутньому домагатися свого таким же способом.
Коли істерика закінчиться, обійміть дитину, щоб дати йому зрозуміти - ви любите його незважаючи ні на що. До цього можна м'яко сказати йому, що він вчинив недобре, і попросити його більше так не робити.
Навряд чи він вас послухає, але, можливо, в майбутньому він буде замислюватися, перш ніж вимагати чогось сльозами і криком.
Якщо з часом дитячі істерики стають все більш тривалими і інтенсивними, та / або, якщо дитина часто намагається заподіяти шкоду собі або іншим людям, слід звернутися за допомогою до фахівця. У більшість випадків істерики з часом проходять самі по собі, дитина вчитися більш ефективно взаємодіяти зі світом, і батькам стає набагато спокійніше.

Немає коментарів:

Дописати коментар